De Projectinrichter | bezoek ook onze website voor

Hoe stelt u een (ergonomische) bureaustoel goed in?

Het grootste deel van de Nederlanders zit verkeerd achter hun bureau, en dat terwijl 85% van de klachten van rugpatiënten terug te herleiden is tot een (langdurige) verkeerde zithouding. De eerste stap om dit te voorkomen is het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel. Echter vergeet men de stap die daarna komt: het juist instellen van uw bureaustoel, specifiek voor uw lichaam.

Wanneer een bureaustoel niet goed is afgesteld op uw lichaam is de kans groot dat u achter- of voorover gaat hangen in uw stoel. Dit ondersteunt niet de natuurlijke S-vorm die uw wervelkolom heeft, waardoor uw rug langdurig plaatselijk belast wordt. Dit kan voor behoorlijke wat klachten zorgen zoals zenuwbeknellingen, rugpijn, weefselirritatie en moeite met opstaan.

Als u twijfelt om een ergonomische bureaustoel aan te schaffen kunt u altijd contact opnemen met FS Kantoormeubilair om een bureaustoel te kunnen proefzitten. Als u een ergonomische bureaustoel heeft aangeschaft kunt u uw bureaustoel gemakkelijk goed instellen door de volgende vier punten na te lopen:

 

Zithoogte instellen ergonomische bureaustoel

De zithoogte van uw bureaustoel instellen

De lengte van uw onderbeen is bepalend voor de zithoogte van uw bureaustoel. Dit komt doordat de aderen van het bovenbeen in de knieholte lopen. Een te hoge stoel kan de zenuwen in de benen afknellen en een tintelend gevoel veroorzaken. Bij een te lage bureaustoel neemt de rug automatisch een ronde vorm aan. Naast rugklachten kan dit een afknelling van uw darmen veroorzaken, wat weer kan leiden tot een opgeblazen gevoel en een slechte stoelgang.

De juiste zithoogte van uw ergonomische bureaustoel instellen:

 • Neem plaats op uw stoel
 • Stel de hoogte van uw stoel zo in dat:
 • Uw bovenbenen horizontaal staan
 • Uw onderbenen in een van 90° naar beneden staan

De zitdiepte van uw ergonomische bureaustoel instellenEen goede zitdiepte van uw bureaustoel instellen

Voor een goede zitdiepte van uw bureaustoel is de lengte van uw bovenbeen bepalend. U kunt bij ergonomische bureaustoelen de zitdiepte bepalen door de zitting of rugleuning naar voren of naar achteren te schuiven. Bij het instellen van de juiste zitdiepte dient er ruimte te ontstaan tussen de knieholte en de voorkant van de zitting. Hierdoor kan de zitting van de bureaustoel niet uw aderen afknellen. Een handige manier om genoeg ruimte tussen uw knieholte en de zitting te meten is door een ruimte vrij te houden waar u met uw gebalde vuist doorheen kunt. Let hierbij op dat uw onderrug contact moet maken met de rugleuning van de bureaustoel.

De juiste zitdiepte van uw ergonomische bureaustoel instellen:

 • Neem plaats op uw stoel, met de juiste zithoogte
 • Ga met uw onderrug goed tegen de rugleuning van de stoel aanzitten
 • Schuif uw zitting zodanig naar voren of achteren zodat er een gebalde vuist in ruimte tussen de zitting en de binnenkant van uw knieholte past
 • Als bij uw bureaustoel de zitting niet verschoven kan worden dient u de rugleuning naar voren of naar achteren te schuiven
 • Als u het lastig vind de juiste afmeting te bepalen kunt u de NPR-1813 instelnorm van 10 cm aanhouden.

De juiste zithoek instellen van uw ergonomische bureaustoelDe juiste zithoek van uw bureaustoel instellen

Nadat de juiste zithoogte en juiste zitdiepte zijn ingesteld staat de zithoek vaak al goed ingesteld. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan de zithoek van uw bureaustoel. De zithoek heeft te maken met de hoek die uw zitvlak met uw rugleuning maakt. Een te schuine hoek tussen de rugleuning en zitting zorgt voor afschuifkrachten waardoor men automatisch onderuit zakt.

De juiste zithoek instellen van uw ergonomische bureaustoel:

 • De juiste zithoek is een vaste waarde tussen de 95° en 105°. Dit is dus een íets grotere hoek dan een haakse hoek.

De hoogte van uw armleuningen ergonomische bureaustoel instellenDe hoogte van uw bureaustoel armsteunen instellen

De lengte van uw bovenarmen bepaald de hoogte van de armsteunen van uw ergonomische bureaustoel. Hierbij is het van belang dat uw armsteunen uw armen niet in de weg zitten. Uw armen moeten gemakkelijk op uw armsteunen kunnen rusten. Bij te lage armsteunen zakt u onderuit of ‘trekken’ uw schouders en rug. Bij te hoge armsteunen trekt u uw schouders automatisch op wat tot schouderklachten kan leiden. De ideale ergonomische bureaustoel heeft armsteunen die zowel in de hoogte als breedte versteld kunnen worden.

De juiste hoogte armsteunen van uw ergonomische bureaustoel instellen:

 • Neem plaats op uw stoel, met de juiste zithoogte en -diepte
 • Ontspan uw schouders
 • Stel de breedte van uw armsteunen zo in dat u uw armen niet wijd of smal hoeft te houden om ondersteund te worden
 • Stel uw armsteunen zo in dat uw ellebogen in een hoek van 90° staan en ondersteund worden tijdens het werk

Heeft u last van rug-, schouder- of nekklachten? Start dan met het kopen van een ergonomische bureaustoel, dit kan gemakkelijk op de webshop van FS Kantoormeubilair. U kunt vervolgens deze stoel goed instellen in aan de hand van dit artikel. Ook als u nu nog geen last van uw rug heeft kunt u met een ergonomische bureaustoel voorkomen dat dit zich gaat ontwikkelen. Met vragen kunt u altijd contact opnemen.

FS Kantoorinrichting | Onderdeel van De Projectinrichter