Revitaliseren is niet meer weg te denken

Steeds vaker zien we dat organisaties bij het vormgeven van hun werkomgeving nadenken over het hergebruiken van bestaand meubilair. De belangrijkste motivatie hiervoor is een  duurzaamheidsambitie, door meubilair en projectstoffering een tweede leven te geven kan je serieus je CO2 impact verlagen. Echter zien we dat er naast duurzaamheid uiteenlopende wensen zijn als het gaat over refurbishen.
 

Welke partij sluit het beste aan bij de wensen van jouw organisatie?

Zo zien we organisaties met een sociaal ondernemen ambitie, zij dragen graag bij aan een socialere maatschappij door bijvoorbeeld hun kantoorinrichting te laten revitaliseren door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Stichting de Inzet is een prachtig voorbeeld van dit principe doordat zij het belang van hun cliënten altijd als uitgangspunt nemen. De trots straalt van de mensen wanneer je door hun werkplaats loopt. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe zij bureaustoelen omtoveren voor een tweede leven.

Een andere wens die we veel tegenkomen; ‘de inrichting mag wel tweedehands zijn, maar het moet eruit zien als nieuw’ of ‘we vinden het wel belangrijk dat het meubilair het tweede leven verhaal vertelt’. In beide uitgangspunten zijn maatwerk en vormgeving een belangrijke factor. Omdat we voor revitaliseren afhankelijk zijn van de beschikbaarheid in de markt (of bij de klant zelf) zijn partnerschappen met verschillende partijen essentieel. We zetten de wensen op een rij en matchen deze met de juiste partner. Een mooi voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Havee. Zij beschikken over een professionele productielocatie en ze hebben veel technische kennis. De mensen bij Havee zijn meesters in maatwerk, zij kunnen als de beste een nieuw leven geven aan bestaand meubilair. En zo biedt Looops bijvoorbeeld een slim managementsysteem (Looops ID) om de levensduur en status van je complete kantoorinrichting inzichtelijk te maken. 

Wellicht goed om even toe te lichten. Revitaliseren… voor dit concept zijn vele benamingen in omloop. Ze worden continue door elkaar gebruikt maar betekenen hetzelfde. Revitaliseren, hergebruiken, revitalisatie, refurbishen, reviseren, een tweede leven geven, tweedehands meubilair opknappen.
 
Welke partij sluit het beste aan bij de wensen van jouw organisatie?

De rol van onze experts is het zoeken naar de juiste match met de wensen van de klant

Producenten die zelf revitaliseren (of juist niet)

Wij geloven in revitaliseren en er zijn bijna altijd mogelijkheden om dit met onze partners te realiseren. Nóg beter is het wanneer de producenten van het meubilair en de projectstoffering zelf de verantwoording nemen en het circulaire principe implementeren in hun bedrijfsvoering. Dit kan op verschillende manieren, hieronder een aantal mooie voorbeelden op een rij:
 

Rofa M+

Door hun space-in-space oplossing M+ zo modulair te maken dat je het op locatie kan omtoveren tot de ruimte die je op dat moment nodig hebt hoef je nooit meer wat weg te gooien. Rofa werkt hierbij met een statiegeld systeem waardoor het upgraden van je box, naast duurzaam, ook financieel aantrekkelijk wordt.
Rofa M+

Vitra Circle

Biedt een verkoopkanaal voor haar eigen tijdloze classics. Een prachtig voorbeeld van waardebehoud waarbij kwaliteit en design zich altijd terugbetalen.
Vitra Circle

Tarkett ReStart

Biedt met het ReStart programma de mogelijkheid om je oude tapijttegels in te ruilen voor nieuwe. Zij maken dan van jouw versleten vloer weer nieuwe tegels. Uiteraard komen niet exact dezelfde tapijttegels weer in jouw vloer maar met dit principe wordt hergebruiken op grote schaal een realistisch scenario.
Tarkett ReStart

Casala

Zij produceren modulair (waardoor onderdelen vervangen eenvoudig te realiseren is),  garanderen retourname op alle producten en ze ontwikkelen continu nieuwe onderdelen om oude meubels nieuw leven in te blazen. Een mooi voorbeeld hiervan is de remake van de Curvy.
 
Casala

Robberechts

Zij kiezen ervoor om het revitaliseren vooral in de markt te laten plaatsvinden. Zij ontwerpen en produceren hun werkplekken modulair maar ze zien dat externe partijen hier al zo gespecialiseerd in zijn dat ze geen toegevoegde waarde zien in het starten van een eigen initiatief. En daar hebben ze heel goed over nagedacht want ze verstrekken bijvoorbeeld wel alle losse onderdelen om het revitaliseren zo goed mogelijk te ondersteunen.
Robberechts

Studio Wae

Een sterk staaltje creatief met circulair produceren, als je het ons vraagt. Studio Wae zit eigenlijk tussen onafhankelijke refurbish organisatie en producent in. Ze gebruiken reststromen van verschillende tapijtleveranciers en maken hiervan een uniek nieuw product. En sinds kort kunnen ze ook jouw tapijttegels revitaliseren door ze te reinigen en te verwerken in een nieuw dessin, wat je ook nog helemaal naar je eigen smaak kan samenstellen!
Studio Wae

Revitaliseren is maatwerk

Wil je weten welke vorm van revitaliseren in jouw nieuwe werkomgeving zou passen? Wij geven je graag advies op maat dus daag ons uit en maak een afspraak met een van onze experts in jouw regio.
 

Meerten Castelijns

Expert in de regio